Derin dondurucu seçiminde incelemeniz gereken kriterleri değerlendirerek kendinize en uygun alternatifi belirlemelisiniz. Peki, dondurucu seçerken nelere dikkat edilmeli?
Mevsiminde olmayan sebze ve meyveleri bile mevsimindeymiş gibi taze ve besin değerleri korunmuş bir şekilde tüketme isteği, derin donduruculara olan ihtiyacı artırmakta. Genellikle buzdolabının dondurucu bölümündeki dondurma kapasitesi dolduğunda tercih edilen derin dondurucuların son zamanlarda bu kadar fazla talep görmesinin elbette farklı sebepleri de mevcut.
Sağlıklı beslenme amacıyla organik besinlerin tercih edilmesi, yoğun çalışma temposu ve arta kalan zamanı sosyalleşmek için ayırmak istemeden dolayı alışverişlerin toplu bir şekilde yapılması gibi sebepler, derin dondurucuların tercih edilmesinin nedenlerinden sadece bazıları.
Besinlerin içeriğinde bulunan suyu buz haline getirip kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonları, mikroorganizma faaliyetlerini büyük oranda yavaşlatan derin dondurucular bu sayede baklagilden ete, balıktan hamur işine kadar pek çok besinin ilk günkü tazeliklerini korumasını sağlar.
Söz konusu uzun süre kullanacağınız bir beyaz eşya almak olduğunda, ihtiyacınıza en uygun modeli bulabilmek adına ince eleyip sık dokumanız çok önemlidir. Bu doğrultuda, derin dondurucu seçiminde incelemeniz gereken kriterleri değerlendirerek kullanım alışkanlıklarınıza, alanınıza en uygun alternatifi belirlemelisiniz. Peki, derin dondurucu seçerken nelere dikkat edilmeli?
Derin dondurucu satın alma aşamasında ilk olarak derin dondurucu tiplerini incelemeli ve bu doğrultuda karar vermelisiniz. Ürünü yerleştireceğiniz alan, kullanım alışkanlıklarınız ve ihtiyaçlarınız bu kriteri doğru bir şekilde değerlendirmek için size yardımcı olacaktır.
Derin dondurucu çeşitleri; besin yerleşimine ve soğutma sistemine göre olmak üzere ikiye ayrılır. Şimdi, bu derin dondurucu türleri hangi özelliklere sahip, avantajları ve dezavantajları nelerdir, inceleyelim.
Satın alacağınız derin dondurucuyu evinizde konumlandıracağınız alanı düşünmüşsünüzdür. Peki, bu alan yatay mı, yoksa dikey mi? Besin yerleşimine göre derin dondurucu seçerken bu soru oldukça önemli olsa da bunun yanı sıra kullanım alışkanlıklarınızı da göz önünde bulundurmalısınız.
No frost ve statik olmak üzere ikiye ayrılan soğutma sistemine göre derin dondurucu modellerinin sahip olduğu özellikleri inceleyerek “No frost mu, statik derin dondurucu mu almalıyım?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
Boyut; en, boy, genişlik ölçüleri doğrultusunda hesaplanır ve bir derin dondurucunun boyutunun büyüklüğü, litre cinsinden belirtilen kapasiteyi doğrudan etkiler. Özetle alacağınız derin dondurucu ne kadar büyük olursa depolama alanınız da o kadar fazla olacaktır.
Yatay ve dikey derin dondurucu modellerinin sunduğu kapasite seçenekleri birbirine yakındır; fakat bazı sandık tipi dondurucular, daha yüksek kapasiteye sahip olabilir.
Boyut ve kapasite doğrultusunda karar verirken dikkat etmeniz gereken başlıca unsur, ürünü konumlandıracağınız yer olsa da buna ek olarak ihtiyacınıza ve kullanım alışkanlıklarınıza uygun alternatifleri değerlendirmeyi de kesinlikle es geçmemelisiniz.
Derin dondurucunuz çalışırken tükettiği enerji miktarını etkileyen ana faktör enerji sınıfıdır. Enerji tasarrufu yapabilmek için seçtiğiniz enerji sınıfı oldukça önemlidir.
7 gün 24 saat çalışacak olan derin dondurucunun ses seviyesinin düşük olması da konforlu bir kullanım için olmazsa olmazdır.
Şimdi, derin dondurucu almaya karar verenlerin kesinlikle incelemesi gereken bu iki unsura daha yakından bakalım.
Yüksek Verimlilik, Düşük Enerji Tüketimi: Enerji Sınıfları
Verimliliği yüksek enerji sınıfları hem daha az elektrik harcamanızı sağlayarak tasarruf etmenize hem de doğayı korumanıza yardımcı olur. Peki, hangi enerji sınıfı ne anlama gelir? Az enerji tüketmek için hangi enerji sınıfını tercih etmelisiniz?
Enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G harfleriyle belirtilir. En verimli, en az enerji tüketen enerji sınıfı A’dır ve harflerde ilerledikçe enerji verimliliği düşer, yani enerji tüketimi artar. Satın almak istediğiniz cihazın hangi enerji sınıfında yer aldığını öğrenmek için enerji etiketini inceleyebilirsiniz.
Rahat Bir Kullanım Mümkün: Düşük Ses Seviyesi
Sürekli çalışacak olan derin dondurucunuzun çalışma sırasında çıkardığı sesin sizi rahatsız etmemesi çok önemlidir. Bu sebeple alacağınız ürünün düşük ses seviyesine sahip olup olmadığını kesinlikle incelemelisiniz.
“dBA” yani desibel ile ifade edilen ses seviyesinde değer arttıkça dondurucunun çalışırken oluşturduğu ses de artar. Beko dikey derin dondurucularda ses seviyesi 36 dBA ila 39 dBA arasındayken yatay derin dondurucularda ses seviyesi 39 dBA ya da 40 dBA’dır.
“Derin dondurucu alacağım, hangisi iyi?” sorusunun yanıtının en net cevabının ihtiyacınıza en uygun ürün olduğunu söyleyebiliriz. Dondurucu seçimi yaparken aktardığımız kriterleri göz önünde bulundurmalı, ama bunun yanı sıra ürünün sahip olduğu ek teknolojileri de kesinlikle es geçmemelisiniz. Şimdi, Beko derin dondurucuların sahip olduğu ve hayatınızı kolaylaştıracak özelliklere göz atalım.
Multimode: Depolama Alanını İhtiyaç Doğrultusunda Kullanmak Mümkün
Bazı zamanlarda buzdolabının soğutucu alanı ihtiyacınızı karşılamayabilir, ek bir alana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bazen de dondurucunuzun bazı raflarına ihtiyaç duymazsınız. İşte, bu gibi durumlarda Multimode teknolojisinden yararlanabilirsiniz.
Multimode özelliğine sahip olan Beko derin dondurucu modellerinin 8 bölmeli depolama alanı bulunur. Alttaki 4 bölme dondurucu olarak kullanılabilirken üstteki 4 bölme ise ihtiyaç doğrultusunda dondurucu, soğutucu ya da kapalı modda kullanılabilir. Bu sayede ihtiyacınız olan depolama alanına kolaylıkla ulaşabilir, hatta ürünü kapalı modda kullandığınızda enerji tasarrufu da yapabilirsiniz.
Joker Özelliği: İster Dondurucu İster Soğutucu
Beko derin dondurucularının bazı modellerinde bulunan Joker özelliği sayesinde cihazınızı dilerseniz soğutucu, dilerseniz de dondurucu olarak kullanabilirsiniz. Bu özellik, ihtiyacınız olan depolama alanına sahip olabilmeniz konusunda size yardımcı olur.
Hızlı Dondurma Özelliği: Besin Değerini Daha Uzun Süre Korumanın Anahtarı
Hızlı dondurma özelliği, derin dondurucuda sakladığınız gıdaların besin değerlerinin ve tazeliklerini daha uzun süre korunmasını sağlar. Böylece siz de sağlıklı ve lezzetten ödün vermeyecek şekilde beslenebilirsiniz.
Kapı Yönü Değiştirme Özelliği: Alana Uygun Kullanım
Derin dondurucunun, yerleştireceğiniz alana uygun boyutlara sahip olması elbette önemlidir; fakat kapı yönünün dolap, raf gibi bir mobilyaya doğru açılması pratik kullanımın önünde engel olabilir. Beko dondurucularda bulunan kapı yönü değiştirme özelliği yardımıyla ise kapının alana uygun yöne açılması sağlanabilir.
Kolay Kapı Açma Mekanizması: Dondurucu Kapısını Kolaylıkla Açmanın Sırrı
Dondurucunun içi ve dışı arasında yüksek sıcaklık farkı vardır. Bu durum yüksek basınca sebep olarak cihazın kapısının zor açılmasına neden olabilir. Fakat Beko derin dondurucularda bulunan kolay kapı açma mekanizması sayesinde bu gibi bir sorunla karşılaşmaz ve derin dondurucu kapısını kolaylıkla açabilirsiniz.
Beko derin dondurucu modellerini incelemek ve size en yakın Beko mağazalarını keşfetmek için tıklayın.
Derin Dondurucu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Derin dondurucu seçiminde incelenmesi gereken kriterler doğrultusunda seçim yaptınız ve yeni beyaz eşyanıza sahip oldunuz. Peki, derin dondurucu kullanmanın püf noktalarına ne kadar hakimsiniz? Gıdaları doğru bir şekilde saklayabilmek, enerji tasarrufu yapabilmek adına bu detaylar da oldukça mühimdir.
Derin Dondurucu Kullanımında Enerji Tasarrufu İçin Öneriler
Temizlendiği zaman dışında fişi hep prize takılı olan derin dondurucunun kullanımında bazı noktalara dikkat ederek enerji tasarrufu yapmanız mümkün. Gelin, yüksek verimlilikli enerji sınıfı seçimi dışındaki kalan bu önemli detayları inceleyelim.
Derin Dondurucuda Besinleri Doğru Bir Şekilde Depolamak İçin Öneriler
Dondurmak istediğiniz yiyeceklerle içeceklerin uzun süre zarar görmeden saklanabilmesi ve gıda israfının önüne geçilebilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur:
Donmuş Besinleri Çözdürme Yöntemleri
Doğru saklama koşullarını yaratmak kadar dondurulmuş besinleri doğru bir şekilde çözdürmek de sağlık ve besin değerlerinin korunması açısından önemlidir.
Dondurmuş olduğunuz besinleri buzdolabının soğutucu bölümünde, elektrikli ya da mikrodalga fırınlarda veya oda sıcaklığında çözdürebilirsiniz. Besinleri oda sıcaklığında çözdürecekseniz, gıdaları buzları çözüldükten sonra uzun süre açıkta bırakmamaya ve kısa sürede pişirmeye özen göstermelisiniz.